Shop
De betere vloervoor de Speelplaats
Valbeveiliging en onderhoudsvrij

Vloertegels voor de speeltuin

Im Innenhof einer Kindertagesstätte steht ein kugelförmiges Klettergerüst aus Rohren auf roten und grünen Fallschutzplatten. Eine Gruppe von Kindern auf dem Klettergerüst lächelt den Betrachter an.

Een speeltuin is een plek waar kinderen en jongeren regelmatig spelen. Een speeltuin hoeft niet per se speeltoestellen zoals schommels of klimhuisjes te hebben. Een zandbak, een tafeltennistafel of een springkussen behoren ook tot de typische speeltuininventaris.

Heeft een speeltuin een speciale vloer nodig?

De wetgever schrijft alleen een vloer met valdempende eigenschappen voor boven een bepaalde valhoogte. Dit betekent dat voor een speeltuin waar geen speeltoestellen of alleen speeltoestellen met een lage valhoogte staan, een grasmat volledig voldoet als ondergrond. Een andere vraag is dan hoe lang de grasmat bestand is tegen de belasting als speelvloer.

Vanaf een valhoogte van 100 cm moet dan een vloer met valdempende eigenschappen worden aangebracht. Er zijn hier verschillende opties: Valbeveiligingszand, valbeveiligingsgrind, schorsmulch, houtsnippers of ook valbeveiligingsplaten van rubbergranulaat.

Elk speelplaatsoppervlak heeft zijn voor- en nadelen

Onderhoud
Een opgestapelde valbeveiliging van zand, grind, schorssnippers of houtsnippers vereist constante zorg en onderhoud.

Allerlei soorten vuil, gebroken glas en flessendoppen komen in de valbeveiliging terecht. Dieren gebruiken de speeltuin als toilet. De gegoten valbeveiliging moet daarom regelmatig worden schoongemaakt of vervangen.
Krimp
Het los opgestapelde materiaal wordt weggespeeld, meegevoerd of weggeblazen door de wind. Schorsmulch en houtsnippers rotten.

Spelende kinderen gebruiken de valbeveiliging graag als projectiel met grind of houtsnippers. Daarom moet de valbeveiliging steeds opnieuw worden opgevuld.
Gebruik
Valbeveiligingsplaten werken in elk seizoen en in elk weer.

Als de valbescherming gegoten is, zijn er beperkingen aan het gebruik ervan: Bij vorst kan het bevriezen. Als het nat is, kunnen zand, schorssnippers of houtsnippers samenpersen en leiden tot modder en plassen.
Investering
Bij ingegoten valbeveiliging is de initiële investering, d.w.z. de aanschaf van materiaal en de installatie, aanzienlijk lager dan bij valbeveiligingsplaten.

Het initiële kostenvoordeel van de ingegoten valbeveiliging wordt echter in korte tijd tenietgedaan door de aanzienlijke kosten voor inspectie, reiniging en bijvullen van de ingegoten valbeveiliging.

De best verkochte speelplaatsoppervlakken van WARCO

Optimaal geschikt

"De tegels zijn snel en eenvoudig te installeren. - Het is optimaal geschikt voor een speeltuin. De vloer heeft een warmte-isolerende werking en biedt een goede valbescherming. Zelfs eroverheen rijden met een auto is geen probleem."

Hans-Dieter Engelmann, 27 april 2017

Groene speelvloer

Vallen als meest voorkomende oorzaak van ongevallen op de speelplaats voor kinderen

In der Mitte des Gartens, eingebettet in Sträucher, befindet sich eine Spielfläche aus ziegelrotem WARCO Spielplatzboden. Zum Spielen stehen den Kindern ein buntes Spielhaus und eine Kinderrutsche zur Verfügung.

In Duitsland worden ongeveer 200.000 kinderen in het ziekenhuis behandeld na een ongeval in de thuissituatie. En alleen al in Oostenrijk raken volgens de Oostenrijkse Raad voor Verkeersveiligheid (KfV) ongeveer 6.900 kinderen zo ernstig gewond op speelplaatsen dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Valpartijen uit klimrekken en schommels zijn met 69% de meest voorkomende oorzaak.

Nog eens 15% van de ongevallen op speelplaatsen zijn valpartijen door struikelen en uitglijden. Zelfs zonder specifieke oorzaak is het heel normaal dat jonge kinderen die net leren lopen af en toe vallen.

Een speelplaatsondergrond die ongevallen helpt voorkomen of de gevolgen van ongevallen vermindert, is daarom in alle gevallen zinvol, niet alleen voor speeltoestellen met een kritische valhoogte van meer dan 100 cm.

Wat zijn de voordelen van valbeveiligingstegels op speelplaatsen?

Blick auf den zentralen Bereich eines abwechslungsreich und naturnah gestalteten Spielplatzes in Olsberg. Der Spielplatz besteht im Zentrum aus einer großzügig angelegten Spielfläche aus grünen Fallschutzplatten, auf der ein kleines Spielhaus steht.

Als schokabsorberende vloerbedekking op een speelplaats bieden valbeveiligingsplaten van rubbergranulaat bijzonder veel voordelen:

 • Beheersbare initiële investering zonder verdere vervolgkosten voor onderhoud en verzorging.
 • Geteste valbeveiliging volgens EN1177.
 • Slipvast oppervlak met aangenaam loopgevoel zoals op een bosvloer.
 • De speeltuin kan onbeperkt gebruikt worden op elk moment van het jaar en bij elk weertype.
 • Trillingen en contactgeluidisolatie; weinig geluidsoverlast voor bewoners.
 • Open voor infiltratie - geen bodemafdekking.
 • Relatief lage warmteabsorptie in de zon en goede isolatie tegen grondkoude.
 • Breed scala aan formaten en kleuren.

Valhoogte en valruimte

Om de valbeveiligingsvloer in de juiste beschermingsvariant en oppervlaktegrootte te kunnen maken, moeten de maximale valhoogte aan het speeltoestel en de valruimte rond het speeltoestel worden bepaald. Voor nieuwe speeltoestellen zijn deze waarden te vinden in de gebruiksaanwijzing en installatiehandleiding van de fabrikant.

Veiligheid op de speelplaats houdt niet op bij de vloerbedekking

Ein Kleinkinderspielplatz in Form einer runden Insel befindet sich im Bau. Die Spielgeräte sind bereits aufgestellt, die Tragschicht für den Boden ist eingebaut. Die Fläche wird mit Kettenelementen, d.h. miteinander verbundenen Blockstufen aus Gummigranulat, eingefasst.

Naast de grond zijn er andere gebieden in de speeltuin waar schokabsorberende elementen van rubbergranulaat een nuttige en beschermende functie vervullen:

 • Kettingelementen, bloktrappen of palissades voor het omzomen van zandbakken, waterpartijen of voor het ondersteunen van hellingen.
 • Lage randen voor het omzomen van valbeschermingsmatten, beachvolleybalvelden of paden.
 • Rubberen muurafdekkingen voor het vastzetten van muren of zitblokken van beton of steen.
 • Stoeprandafdekking voor het vastzetten van lage betonnen stoepranden.
 • Anti-trip wiggen voor barrièrevrij ontwerp van overgangen tussen verschillende oppervlakken

Rubberen elementen voor een veilige speelplaats

Rubber stoeprand (lage stoeprand) Rubber stoeprand (lage stoeprand)

Rubber stoeprand (lage stoeprand) RV

Baksteen rood Chocolade bruin Gras groen Leigrijs Antraciet Travertijn +14 kleurvariaties

vanaf 27,70 € / Stuk vanaf 27,70 € /

Product tonen

WARCO Valbeschermingsplaten - Zelf leggen in de tuin met weinig moeite

Een basislaag van plastic honingraatroosters wordt in de tuin gelegd. De honingraatroosters liggen op een bed van zand. Er is een jongeman te zien die het zand wegtrekt.

Elke vlakke en permanent dragende basislaag is geschikt als basis voor het leggen van valbeveiligingsplaten. Valplaten worden meestal rechtstreeks op beton, tegels, dakvilt en soortgelijke materialen gelegd.

In het geval van natuurlijk gegroeide of opgevulde grond kunt u het kunststof honingraatraster gebruiken om met weinig inspanning qua arbeid en materiaal een optimale basislaag op te bouwen. De honingraatroosterlaag heeft een draagvermogen van minstens 120t/m² en is permanent open voor infiltratie. Beter dan dit wordt het niet!

Door valdempende vloeren te leggen op kunststof honingraatroosters (grasroosters) in plaats van zand, grind of steenslag, kunt u het zogenaamde cuppen van de platen effectief voorkomen. De vorming van kommen is steeds weer te zien op verkeerd aangelegde speelplaatsen, vooral in openbare ruimten.

Het leggen van WARCO valbeveiligingsmatten is kinderspel. Daarom doen veel klanten het werk zelf - en besparen zo geld. Vaak helpen zelfs de kinderen mee, want dit werk kan erg leuk zijn.

Waarom kiezen voor een speelplaatsoppervlak van WARCO?

 • Valbeveiliging met certificaat volgens EN 1177.
 • Robuust, weerbestendig, vorstbestendig.
 • Kan het hele jaar door worden gebruikt, ongeacht het weer.
 • Waterdoorlatend, sneldrogend.
 • Rot niet, wordt niet weggespeeld.
 • Slipvast, wanneer nat zowel als droog.
 • Aangenaam - isoleert warmte, kou, geluid.
 • Onderhoudsvriendelijk met zelfreinigend effect.

Voor speelterrassen met gebonden onderlaag

Speelmatten met steekverbindingen - valhoogte 90 - 300 cm

Speelplaatsbekleding met zwaluwstaartverbinding - valhoogte tot 120 cm

Speelplaatsbestrating in BEHATON composietbestrating

Voor het ontwerp en de afbakening van speelterreinen, trappen, paden en taluds

Rubber stoeprand (lage stoeprand) Rubber stoeprand (lage stoeprand)

Rubber stoeprand (lage stoeprand) RV

Baksteen rood Chocolade bruin Gras groen Leigrijs Antraciet Travertijn +14 kleurvariaties

vanaf 27,70 € / Stuk vanaf 27,70 € /

Product tonen

Voor barrièrevrije toegang en het vastzetten van betonnen onderdelen

Hulpmiddelen voor installatie en oppervlaktevoorbereiding

Kunststof honingraatrooster Kunststof honingraatrooster

Kunststof honingraatrooster WG

matgroen mat zwart

vanaf 3,60 € / Stuk vanaf 15,93 € / m²

Product tonen

Vloerbedekking voor de speeltuin - het beste rechtstreeks van de fabrikant

Ein Klettergerüst an einem Baum mit Netzen. Daneben ein paar Holzpfähle mit Boxsack, Reck und Schaukel.

WARCO ontwikkelt en produceert al meer dan 20 jaar rubber vormdelen van PU-gebonden rubbergranulaat. De kwaliteit van de producten en de voordelen voor de gebruiker staan op de voorgrond.

Vandaag de dag omvat het productassortiment van WARCO meer dan 5.000 artikelen met zeer uiteenlopende eigenschappen. Om elke klant precies het juiste product voor zijn individuele eisen te kunnen bieden, onderhoudt WARCO een zeer hoogwaardige service met deskundige adviseurs die persoonlijk in de WARCO galerij en op afstand per telefoon, aanvraagformulier of e-mail bereikbaar zijn.

Dit loont voor de klanten. Want ze krijgen de beste kwaliteit, een product dat precies past en, dankzij de directe verkoop, ook nog eens een gunstige prijs!